miniblog: onrechtvaardigheid



Er is geen kans... 

Alle wegen sluiten zich, geluikt als stalen nooddeuren in een levensbedreigende crisissituatie; dof neervallend, het oog afsluitend voor elk sprankje licht. Luchtledig, eenzijdig, razend in gedachten op de woeste stroom van emotieverwarring. Je innerlijk ruw onttrokken, ontleed en bruut ontmanteld op een publiek toneel waar jouw pijn het doel is van een genadeloze hoofdact. 

Een aanval uit het niets, woorden als messteken die je ziel doorklieven en iedere vorm van rede tarten. Waarheden worden ontkracht, veiligheid overschaduwd. Een antagonistische actie in een altruïstische omgeving heeft destructieve gevolgen. Jouw werkelijkheid - de essentiële, onveranderlijke basis waarop je kunt vertrouwen - wordt uiteengerukt. Elke ademstoot is twijfelachtig, ieder vervolgwoord bedachtzaam. 

Behoedzaam moeten klauteren over abrupt ontstane, scherpgerande rotsen in de voorheen serene rust van verzekerde veiligheid vergiftigt de onontbeerlijke balans. Het ontneemt vrijheden, ontzegt wezenlijkheid en blinddoekt het onbevangen woord - alsof alle onwankelbare natuurwetten worden ontwricht. 

Zeker voor mensen met autisme - die van oudsher vaak al weinig vertrouwde steunpilaren hebben - voelt dit aan als verraad. Een persoonlijk gericht offensief als respons op een normale, onschuldige zin is onbegrijpelijk: het antwoord klopt niet, de aanval komt onverwacht, is bizar en onrechtvaardig. Iets wat ASS'ers absoluut niet kunnen verwerken, verkroppen of accepteren. Het stuit op weerstand, hunkert naar oplossing, kleeft aan ontsnapping en voedt zich aan radeloosheid.

Opgesloten in verwarring, buitengesloten van vertrouwen en onvrijwillig geconflicteerd, tracht je met alle macht dit onrecht op te lossen, te vergelden of te ontlopen. Je wilt terug naar jouw waarheid en de vijand die jouw logische wereld besmeurd heeft uitbannen. Het is een basaal verlangen in een - zorgvuldig bewust klein geschapen - individuele kosmos waarvan de omvang nooit onderhevig mag zijn aan verandering. 

Adempauze, nuancering, empathie en respect kunnen onrechtvaardigheid voorkomen. Drenk je denkbeelden in de kalmte van die definities. Ontwapen je woorden en omhul ze met rede. Het is geen keuze, het is ieders recht. Vooral als we samen individueel sterk willen staan. 

Tekst: AutiBox 
Illustratie: Claudia Chelo



Reacties